Keradangan


3 Jenis Supleman Mesti Diambil Untuk Menentang Keradangan

Keradangan adalah satu bentuk tindak balas badan untuk memulih, seringkali berbahaya pada kesihatan. Keradangan kronik menyebabkan serangan jantung, strok, artritis reumatoid (sakit sendi), dimensia, kolesterol tinggi, penyakit kulit dan juga kanser.



Tekanan hidup yang tinggi, diet tidak sihat yang kekurangan vitamin dan mineral, tidak meminum air bersih yang mencukupi, kurang tidur, pencemaran alam sekitar, kesemuanya menyumbang kepada semua tahap keradangan kronik yang selalunya tidak dapat dikesan selama bertahu-tahun sehingga penyakit akhirnya muncul.



Apakah jenis makanan yang merupakan punca keradangan?



Diet moden kita adalah punca keadaan keradangan:

1.   Lemak tidak sihat menggalakan keradangan. Kebanyakan  orang memakan diet Barat yang kaya dengan makanan diproses atau makanan segera dan juga memakan asid lemak Omega-6 yang berlebihan (didapati dalam minyak jagung, minyak bunga matahari dan minyak kacang). Ini menyebabkan ketidakseimbangan antara Omega-3 dan Omega-6 yang menggalakan keradangan.




2.   Karbohaidrat ditapis juga menyebabkan keradangan. Tepung yang ditapis, gula dan makanan yang mempunyai Indeks Glisemik yang tinggi memburukkan lagi keadaan keradangan. Makanan tersebut meningkatkan tahap insulin dan glukosa, yang juga meningkatkan tahap keradangan.


3.   Lemak trans juga menyebabkan keradangan. Biskut, kek, mentega kacang, majerin, dan kebanyakan makanan diproses menggunakan minyak sayuran terhidrogenasi (lemak trans) yang juga menyebabkan keradangan.



4. Sensitiviti (alergi) makanan juga menyumbang kepada keradangan. Dalam sesetengah orang, makanan tertentu mencetuskan sistem imun yang mewujudkan keadaan keradangan pada seluruh badan. Pencetus yang paling umum adalah gandum, bahan tenusu, produk soya dan sitrus.



Suplemen anti-keradangan yang boleh membantu mengurangkan keradangan kronik:


  • Asid Lemak Omega-3

Paling banyak ditemui dalam minyak ikan, asid lemak Omega-3 mengandungi kedua-dua DHA (dokosaheksanoik) dan EPA (eikosapentanoik) yang membantu mengurangkan tahap trigiserida dan mengurangkan risiko penyakit jantung, serangan jantung, ritma jantung tidak teratur dan mengurangkan tahap tekanan darah.



Ambil perhatian bahawa asid lemak Omega-6 yang belebihan, yang ditemui banyak dalam minyak jagung dan minyak bunga matahari boleh menyebabkan keradangan. Ringkasnya, Omega-3 menentang keradangan sementara Omega-6 menyebabkan keradangan.



Suplemen: Forever Arctic-Sea mengandungi asid lemak Omega-3 dan Omega-9, yang boleh membantu mengurangkan proses keradangan yang membawa kepada pelbagai penyakit.



  • Cecair Antioksidan

Jus buah-buahan seperti beri adalah kaya dengan flavonoid yang merupakan antioksidan yang kuat. Meminum jus buah-buahan dengan makanan berkabohaidrat atau berlemak tinggi boleh membantu meneutralkan tekanan keradangan yang dihasilkan oleh makanan tidak sihat dan membantu mengelakkan kerosakan saluran darah.

Supplemen: Pomesteen Power mengandungi 7 jenis buah-buahan berantioksidan tinggi dalam senarai teratas nilai ORAC, yang membantu melindungi sel-sel badan dengan mengurangkan kerosakan radikal bebas.





  • Aloe Vera Gel

Setiap hari, adalah penting untuk mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi fitonutrien yang boleh melindungi badan dan menentang keradangan.



Suplemen: Aloe Vera Gel adalah suplemen berkhasiat dengan lebih dari 200 sebatian bermanfaat termasuklah Komplek Antrakuinon yang mempunyai ciri-ciri anti-keradangan dan mengurangkan kesakitan.



Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Forever Business Owner, Forever Living Products Malaysia

0 comments:

Post a Comment